Stage-Z

Hijabi Monologen Nederland

Hijabi Monologen Nederland bestaan uit tien tot twaalf monologen door/over Islamitische vrouwen die in het dagelijkse leven een hijab (hoofddoek) dragen. De monologen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen van deze vrouwen. De verhalen zijn divers, herkenbaar, eigentijds, wereldlijk en spiritueel. Ze zijn afkomstig van drie generaties vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden. Alle verhalen spelen zich af in Nederland. De verhalen inspireren, raken, verbazen, motiveren, zetten aan tot denken, maken je aan het lachen, aan het huilen en luchten op. Vanwege de herkenbaarheid, maar ook omdat het een ander licht werpt op het gangbare beeld  van moslima’s in veel media. Tijdens de Hijabi Monologen Nederland wordt het vrouw zijn in al haar facetten gevierd, zonder schurende thema’s uit de weg te gaan. Vier bevlogen actrices nemen u voorafgaand, tijdens én na de voorstelling mee in hun eigen wereld en wellicht die van u!

De verhalen zijn afkomstig van moslima’s uit de meest uiteenlopende windstreken van de wereld. Ze worden opgetekend tijdens Nederlandse workshopdagen in het voorjaar van 2014. De verhalen worden daarna met groot respect en liefde voor het oorspronkelijk verhaal hertaald voor het theater, maar altijd met instemming van degene wiens verhaal het is. Hierdoor blijven de verhalen authentiek en waarachtig, zodat ze ook voor nieuwe doelgroepen in het theater herkenbaar blijven. Rode draad in de verhalen is de band met Nederland.

De cast bestaat uit 4 actrices van 3 generaties. Er werken zowel professionele actrices aan deze productie mee als moslima’s die tijdens de eerder genoemde workshopdagen zijn gecast. De definitieve cast zal in september 2014 bekend zijn.

Hijabi Monologen Nederland is onderdeel van Hijabi Monologues Europe en wordt door Stage-Z geproduceerd in samenwerking met Britisch Council. Het Nederlandse artistieke team bestaat uit artistiek leider Rajae el Mouhandiz (zangeres, documentairemaker), Elike Roovers (regisseur), Anouk Saleming (scriptwriter) en Morgana Machado Marques (theatervormgeving/visual artist ). Hijabi Monologues komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten naar een idee van Sahar Ullah (tevens creative director), Zeenat Rahman en Dan Morrison. In Amerika werd deze succesvolle voorstelling geproduceerd door Avery Willis Hoffmann (www.HijabiMonologues.com).

Hijabi Monologen Nederland
is een complete belevenis!
Bij de Hijabi Monologen Nederland wordt het publiek voor aanvang van de voorstelling verleid om aan/via een multimedia tafel in de foyer kennis te nemen van o.a. verschillende modetrends op het gebied van hoofddoeken, maar ook wordt achtergrondinformatie over de actrices met het publiek gedeeld. Het publiek dat naar de voorstelling komt, wordt  in de foyer bevraagd over hun verwachtingen over de voorstelling. De multimediale tafel wordt daarna onderdeel van de voorstelling in de theaterzaal. Direct na afloop van de voorstelling volgt in de zaal een Q&A met het publiek waarin hun eerdere verwachtingen en hun uiteindelijke ervaring via de tafel bekeken en besproken worden. Het publiek wordt daarnaast opgeroepen hun eigen verhalen aan de multimediale tafel toe te vertrouwen bij de nazit of in een later stadium via de website van Stage-Z. De tafel verhuist na de Q&A met het publiek weer mee naar de foyer. Op de tafel zijn tijdens de nazit nog meer verhalen van moslima’s te lezen: verhalen die tijdens de workshopdagen zijn verteld, maar ook verhalen die Stage-Z tijdens de tournee gaat ontvangen van bezoekers aan de voorstelling. Op deze manier ontstaat een bibliotheek van verhalen van moslima’s die een hijab dragen. Deze worden uiteindelijk allemaal gebundeld in de Hijabi Monologues Europe.

Facebook Volg ons!

Hijabi Monologen Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door British Council ‘Ireland’.

File:British Council Logo.png