Stage-Z

Maakt theater dat je raakt

Stage-Z presenteert

Hijabi Monologen Nederland

De Hijabi Monologen Nederland bestaan uit meerdere monologen door en over Islamitische vrouwen en die in het dagelijkse leven een hijab (hoofddoek) dragen. De monologen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen van vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden. Alle verhalen spelen zich af in Nederland. De verhalen inspireren, raken, verbazen, motiveren, zetten aan tot denken, maken je aan het lachen, aan het huilen en luchten op. Vanwege de herkenbaarheid, maar ook omdat het een ander licht werpt op het gangbare beeld  van moslima’s in veel media en kunst- en cultuuruitingen. Tijdens de Hijabi Monologen Nederland wordt het vrouw zijn in al haar facetten gevierd.

De Nederlandse cast bestaat uit de volgende theatertalenten: Sanae Ben Abdelouahab, Fatiha, Souad Mokhtari, Muna Shirwa en Djamila Abdalla. Zij nemen de theaterbezoeker mee in hun leven en dat van anderen.

Het Nederlandse artistieke team bestaat uit Rajae El Mouhandiz (artistiek leider), Elike Roovers (regisseur), Anouk Saleming (scriptwriter), Jilissa Wezer (regieassistent), Morgana Machado Marques (theatervormgeving/visual artist), Afagh Morrowatian (kostuumontwerp), Hunter Wu (assistent kostuumontwerp), Michel Spang (licht en techniek), Mark Bergwerff (soundscape) en Britt Arp (producent/productieleider).

Hijabi Monologues is oorspronkelijk in 2006 ontwikkeld in de Verenigde Staten naar een idee van Sahar Ullah (tevens creative director), Zeenat Rahman en Dan Morrison. Tijdens de wereldtournee werd deze succesvolle voorstelling geproduceerd door Avery Willis Hoffmann (www.HijabiMonologues.com).

Hijabi Monologen Nederland heeft veel media-aandacht ontvangen. Zo werd er aandacht aan besteed tijdens o.a. IKONHUIS en op Radio 5. Ook schreef de Theaterkrant een lovende recensie over de voorstelling en werd er volop over getwitterd.

Maandag 18 mei 2015 werd Hijabi Monologen Nederland voor de allerlaatste keer gespeeld in Theater Dakota, Den Haag. Deze avond werd er een live-registratie opgenomen door NPO Spirit die hier terug te kijken is.

De tournee van Hijabi Monologen Nederland heeft in de periode 13 november tot en met 21 december 2014 o.a. de volgende podia aangedaan:

13, 14 (première)
& 15 november
Theater ZuidpleinRotterdam
21 novemberDeventer SchouwburgDeventer
27 november
middag & avond
Theater de VaillantDen Haag
2 decemberTheater de PurmarynPurmerend
4 decemberPodium MozaiekAmsterdam
16 decemberSchouwburg De Kring Roosendaal
17 decemberRasa/Stadsschouwburg UtrechtUtrecht
18 decemberTheater De LampegietVeenendaal
21 december
middag & avond
De MeervaartAmsterdam

De reprisetournee van Hijabi Monologen Nederland’ heeft de volgende podia aangedaan:

19 april 2015 Stadsschouwburg Amsterdam Amsterdam
26 april 2015 Theater ZuidpleinRotterdam
28 april 2015 VerkadefabriekDen Bosch
18 mei 2015 Theater DakotaDen Haag

Facebook Volg ons!

Hijabi Monologen Nederland is onderdeel van Hijabi Monologues Europe (www.hijabimonologueseurope.com) en wordt door Stage-Z in licentie geproduceerd in samenwerking met British Council.

File:British Council Logo.png
De productie is financieel mogelijk gemaakt door British Council, het Fonds Cultuurparticipatie, Gemeente Rotterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, VSB-fonds, het Kf Heinfonds en Theater Zuidplein.
logo's hijabi groter